Search
  • crowdfundingagency

Kwart miljoen ouderenwoningen nodig.


In 1,2 miljoen huizen zijn aanpassingen nodig voor 55+’ers die langer zelfstandig in hun huidige woning willen blijven wonen. Dat kan tegen beperkte kosten, maar gebeurt in de praktijk nog weinig.Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank en Interpolis. Uit het rapport blijkt ook dat de potentiële vraag naar ouderenwoningen inmiddels een kwart miljoen is. Zolang er geen geschikt aanbod op de juiste plekken is, verhuizen ouderen niet. En daar hebben jonge huishoudens ook last van, aldus de Rabobank economen.


Voor een grote groep ouderen zit er daarom niet veel anders op dan de woning aan te passen. Dat kan vaak tegen beperkte kosten, maar gebeurt weinig.


Het alternatief is verhuizen. Maar ook daar voelen ouderen weinig voor. Onder ouderen die wel willen verhuizen, trekt de belangstelling voor ‘ouderenwoningen’ wat aan.


Om problematische woonsituaties te voorkomen is het nodig om preventieve aanpassingen in woningen te stimuleren en een impuls te geven aan de bouw van ouderenwoningen op de juiste plekken. Hiermee zijn alleen ouderen geholpen maar ook jongere huishoudens omdat het de doorstroom op gang helpt.


50Plus WoonTest

Om ervoor te zorgen dat meer mensen op tijd gaan nadenken over hun woonwensen voor later hebben Rabobank en Interpolis de 50Plus WoonTest ontwikkeld in nauwe samenwerking met ouderen en mantelzorgers. Het tijdig aanpassen van de woonsituatie voorkomt dat mensen op latere leeftijd in de problemen komen als hun mobiliteit mogelijk minder wordt. Aan de hand van een aantal testvragen krijgen mensen meer inzicht in comfortabel en veilig wonen.
https://www.plusonline.nl/wonen/rabobank-kwart-miljoen-ouderenwoningen-nodig

21 views0 comments